Jan Salminen

Citroen CX 1983

Merkki ja malli
  • Citroen CX
Vuosimalli
  • 1983
Rekisteri
  • HRJ-810
Moottori
  • 2000cc, Bensiini, 115hv
Vetotapa
  • Etuveto
Väri
  • Punainen
Ostohetki ja ostohinta
  • Keväällä 1998, hinta 750 euroa
Myyntihetki ja myyntihinta
  • Jouluna 1999, hinta ?? (vaihto, arviolta ostohetken arvollaan)
Erikoista

Hydrauliikka-Citroen. Mitään tavallistahan siinä ei sitten olekaan.
Ohjaustehostin, jarrut ja iskunvaimentimet toimivat hydrauliikalla ja niin kauan kuin putkissa on painetta, niin kauan on onnea ja autuutta. Kun paine katoaa, alkaa luja päänsärky.
Kyseessä oli ensimmäinen autoni, jota oli oikeasti nautinto ajaakin ja joka alkoi tuntua autolta. Autolla oli ikää, mutta 150km/h ei tuntunut missään. Penkit olivat paremmat ja mukavammat kuin nojatuoli.

Tyyliä

Auto oli iso, todella iso. Ja erikoisen näköinen. Ajaessa tuntui tyylikkäältä, vain baskeri puuttui.

Ostokunto

Hyvä. Autoa oli korjattu parin edellisen vuoden sisällä noin 2500euron edestä. Mm. kone oli remontoitu ja hydrauliikkaputkia vaihdettu.

Myyntikunto

Ovien alareunat olivat ruosteessa ja ne piti laittaa kuntoon. Mitään muuta vikaa autossa ei ollut ja hydrauliikkaputket oli lähes kaikki uusittu siinä vaiheessa.

Korjauksia

Hydrauliikkaputkia ja -letkuja. Joitain jarruosia ja hieman välipohjan hitsauksia. Välipohja oli erittäin outo. Se keräsi hiekkaa ja muuta likaa, jonka vuoksi sillä oli kova taipumus ruostua.

Huumoria

Joka kerta kun autoa yritti myydä, se teki ostajaehdokkaiden tullessa jotain ikävää. Kerran hydrauliikkaletkut vuotivat hieman josta aiheutui lhm-lätäkkö auton alla. Kerran meni koivunlehdestä pieni pala kaasarin suuttimeen kesken koeajon jonka takia auto ei enää halunnut mennä mihinkään. Lisäksi kytkinvaijeri katkesi itseltä kesken ajon, onneksi kauppareissulla Lielahdessa, joten ei tarvinnut pidemmältä veivata.
Kerran omassa ajossa hajosi hydrauliikkaputki kesken ajon ja nesteet lensivät kaaressa tielle. Auto, josta puuttuu iskunvaimentimet (eli auto on maassa), ohjaustehostin ja jarrut, ei ole kovin kiva ajettava. Auto tuli kuitenkin ajettua kotiin takaisin odottamaan hydrauliikkaputken vaihtoa.

Ajatuksia jälkikäteen

Auto oli todella hieno. Eikä tullut mahdottoman kalliiksi. Autolla ajettiin aktiivisesti ja pidemmät matkat taittuivat mukavasti "isolla kissalla". Se on myönnettävä, että ilman Mr. Hiltusta, joka monesti auttoi kissan takaisin jaloilleen, eivät tämän auton kokemukset olisi olleet yhtä mukavat.
Ikuiseksi arvoitukseksi jää, että mitä jos olisin vain laitattanut ovien alareunat kuntoon... kuinka kauan olisin ajanut CX:llä...

Havaintoja

Seuraava omistaja laittoi ovien alareunat kuntoon ja myi auton kovalla hinnalla eteenpäin. Auto nähty vuosien jälkeen mm. Lielahdessa kauppakeskuksessa.
Ei ole kuitenkaan enää rekisterissä, ainakaan samalla rekisteritunnuksella.