Jan Salminen

Peugeot 309 1991

Merkki ja malli
  • Peugeot 309 XR
Vuosimalli
  • 1991
Rekisteri
  • TFG-549
Moottori
  • 1600cc, Bensiini, 90hv
Vetotapa
  • Etuveto
Väri
  • Musta
Ostohetki ja ostohinta
  • Toukokuu 2002, hinta 2100 euroa (tingitty aika paljon)
Myyntihetki ja myyntihinta
  • Maaliskuu 2004, hinta 1400 euroa (meni vaihdossa autoliikkeeseen)
Erikoista

Ensimmäinen auto, jossa oli oikein kunnolliset musiikkisoittimet. Pioneerin 6 kaiutinta, 6CD:n vaihtaja ja rattikaukosäädin.
Myöskin ensimmäinen auto, jolla tehtiin työreissuja asiakkaille eli jolla uskalsi lähteä kauemmaskin ilman pelkoa, että auto laukeaa.
Oston kanssa oltiin edellisen AX:n katastrofien jälkeen aika tarkkana, auto tutkittiin hallilla nosturilla ja testereillä ennen ostoa.

Tyyliä

Auto oli hyvin tavallisen näköinen. Siisti ja hyväkuntoinen. Oikein alkuperäiset 'vauhtiraidatkin' autossa oli.

Ostokunto

Autolla oli ajettu hieman yli 170t. Auto oli todella siistissä kunnossa ja sillä oli ajettu parin viimeisen vuoden aikana melko vähän.
Auto oli sisältä täynnä hiekkaa ja kiviä, omistaja (insinööri) kävi sieni- ja marjametsässä eikä auton siisteys ollut hänelle pääasia.
Huollot oli kuitenkin hoidettu autolle hyvin, joten siivousoperaatiolla kivistä selvittiin.
Parin kuukauden päästä ostosta pakoputki meni poikki kesken matkan, mutta onneksi oli kauppareissu kyseessä ja toisaalta uusi putkikin oli jo tilattu kun se oli todettu vaihdon tarpeessa olevaksi.

Myyntikunto

Venttiilikopan tiiviste oli alkanut vuotamaan ja olisi vaatinut vaihtoa. Näin sanoivat ammattilaiset. Asiaa ei mistään huomannut eikä näkynyt, mutta öljyä piti lisätä aika-ajoin. Mitään varsinaista vikaa autossa ei siis ollut ja jos olisin tiennyt, että reilun puolen vuoden päästä tarvittaisiin toista autoa, en olisi tätä pois antanutkaan. Autolla oli myydessä ajettu noin 198t.

Korjauksia

Pakoputken pitkä osa, raidetangon niveliä, polttoaine- ja huohotinletkuja...

Huumoria

Koomisuutta lähinnä aiheutui ostamistani uusista Hankookin renkaista. Uudet Hankookin talvirenkaat ja kuukauden päästä luistelen Xsaran perään Pösöllä. Hankookit eivät olleet halvimmat renkaat, mutta eivät tietysti kalleimmatkaan.
Huonot ne olivat joka tapauksessa. Ikivanhat Gislavedit joissa nastoja ei pahemmin ollut, tuntuivat pitävän paremmin.
Muuten, Xsaraan tuli pari naarmua töytäisystä korinväriseen puskuriin ja korjausarvio 640 euroa. Peugeotin muovipuskuriin tuli sentin jälki jota ei huomannut ellei tiennyt mihin katsoa. Eipä tarvinnut Kaskosta maksaa Pugin remonttia.

Ajatuksia jälkikäteen

Tämä oli hyvä ostos. Jos olisin lähitulevaisuuteen nähnyt kristallipallolla, tämä auto olisi tullut pidettyä pihassa Katjaa varten.

Havaintoja

Hyvästä autosta kertoo sekin, että auto tuli nähtyä Lielahdessa pysäköitynä useita kertoja, vielä 2010 -luvun alussakin. Ulkoisesti aivan yhtä hyvässä kunnossa kuin missä siitä erosinkin.