Jan Salminen

Peugeot 206 GTI 2001

Merkki ja malli
  • Peugeot 206 GTI
Vuosimalli
  • 2001
Rekisteri
  • UIY-212
Moottori
  • 2000cc, Bensiini, 137hv
Vetotapa
  • Etuveto
Väri
  • Tummansininen, metallinhohtoväri
Ostohetki ja ostohinta
  • Heinäkuu 2005, 14900 euroa, Veho Tampere
Myyntihetki ja myyntihinta
  • Huhtikuu 2007, 9000 euroa, meni vaihdossa autoliikkeeseen Tuusulaan
Erikoista

Iso kattoluukku (puoli kattoa aukesi).
Talviset koneenjäätymisongelmat.
Mahtava ajettavuus. Vääntöä pienillä kierroksilla ja rajua menoa isoilla kierroksilla. Jäykkä ja mukava alusta mahtavaan maantieajoon.

Tyyliä

Auto huokui pelkkää tyyliä. Peugeotin alumiinivanteet, alumiininen bensakorkki, pakoputken alumiinipää, kattoluukku, nahkapenkit, AAC... Ja teho...

Ostokunto

Autolla oli ajettu noin 82t. Auto oli hiljattain tullut Vehoon ja olin tullut tulokseen, että nyt kadotetaan Katjan 205 GTI ja Tampereella oli tuolloin 2 vaihtoehtoa: Tämä 206 GTI ja keskustassa 2 litrainen Xsara. Tämä kyllä vei sydämen heti koeajolla.
Ajoin auton koeajolla kotiin ja käänsin pihassa ympäri ja tutkin huoltokirjat ajan kanssa. Auto oli todella hienossa kunnossa.

Myyntikunto

Auton kanssa tuli 2 talvea käytyä läpi ja autoa vaivasi PSA-yhtymän tietyn konemallin jäätymisongelma. Näihin autoihin tehtiin takuukorjauksina paljon huohottimien vaihtoa ja viritystä ja veikkaan, että siihen aikaan kun tämä auto oli ollut leasing-autona, ei tätä oltu käytetty takuuaikana huohottimien vaihdossa, joten ongelma oli autossa olemassa.
2 talven ja 3 jäätymiskerran jälkeen alkoi houkuttamaan auton vaihtaminen ja toisaalta kilometrejä oli noin 99t vaihtohetkellä ja arvo olisi tippunut 6-numeroisella km-luvulla.
Jäätymiset onneksi tapahtuivat aina kotipihassa siten, että pahin jäätyminen tapahtui matkallani työterveyteen kauheassa flunssassa. Auto oli kuitenkin sitkeä (ja itselläni pää seis) ja kotiin päästiin hyvin ilman mitään ongelmien huomaamistakaan, mutta parin päivän päästä kun piti lähteä kauppaan, auto pihisi, puhisi ja sammui.
Varovaisuuden takia jäätymisistä ei seurannut koskaan isompia ongelmia, vain muutaman öljylitran menetystä, likaantunutta konetta, luonnon tuhoamista... ja joka kerta päivän ajotauko kun auto vietiin jonnekin sulamaan.
Autoon hieman ennen myyntiä tehtiin erillinen pohjaratkaisu muovista suojaamaan viimalta konetta. Se toivottavasti auttoi (olettaen että uusi omistaja on sen antanut olla paikallaan ja on käyttänyt viimasuojaa, jonka ensimmäisen episodin jälkeen hankin autoon).

Korjauksia

Alkuperäiset kaiuttimet hajosivat, huohotinletkuja jne. vaihdeltiin. Autoon tehtiin jäätymisten takia erillinen pohjaratkaisu/pohjasuoja. Mutta mitään isompaa ei koskaan tehty.

Huumoria

Siinä kun auto sanoo talviaamuna pihh, puhh ja huomaat öljyä tippuvan maahan, kun olet lähdössä Helsinkiin palaveriin, on huumori kaukana.
Yleensä naama oli oudossa virneessä kun ajettiin 80-100km/h -rajoituksen mutkaista tietä. Esimerkiksi Kurun kautta Keuruulle Tampereelta. Auto oli sellaisilla teillä todella elementissään ja nautinto ajaa.
Moottoritiellä auto kulki myös todella upeasti, eikä Audi, BMW, Volvo jne. kuskit kovin paljon GTI:stä välittäneet vaan heitä sai ohittaakin rauhassa.

Ajatuksia jälkikäteen

Melko kalliiksi tuo kävi. Bensankulutus oli kova... vakuutusmaksut olivat isot...
Hankintahinnan ja myyntihinnan erotus tuli järkyttävän isoksi. Autosta tuli silti luovuttua liian aikaisin ja tehtyä seuraavan auton kanssa virhehankinta. Olisi ainakin seuraavaan syksyyn pitänyt mennä GTI:llä, koska kesällä auto oli todella mahtava automaatti-ilmastointeineen.

Havaintoja

Pääkaupunkiseudulle auto jäi. Tulee olemaan liikenteessä vielä todella pitkän aikaa. Autoliike taisi ahnehtia 13000 tai 13900 euroa tuosta ja silti se oli liikkeessä vain viikon.